Det du inte visste om fackförbund

Fackförbund är fördelaktiga

Ett fackförbund kan man bryta ner i några viktigare delar men det finns mycket mer runtomkring som kan vara värt att veta. Här har du den viktigaste fakta om fackförbund. Tänk på att du ska välja ett fackförbund som riktar sig till din yrkeskategori, arbetar man inom butik så passar inte facket ST till dig som exempel.

 • Ett fackförbund arbetar för dig och ger dig mer skydd om oseriösa arbetsgivare. Man kan få juridisk hjälp vid tvister och om man förlorat jobbet.
  I dom flesta fallen klan man få tillbaka jobbet om man har facket bakom sig.
  Vid löneförhandlingar kan man få hjälp och tips. Kollektivavtal är något som skyddar båda parter och som reglerar löner för branschen och arbetsförhållanden.
 • Dom flesta förbund erbjuder förmåner och rabatter till dig som privatperson. Det brukar vara förmånliga abonnemang, rabatter på resor och viss shopping.
  Vissa har även webbshoppar med gratis broschyrer och användbar vattenflaska med tryck.
  Det ingår även i dom flesta fallen olycksfallsförsäkring och/eller hemförsäkring i medlemsavgiften. Det är grundläggande försäkringar som du kan uppgradera för en billig peng.
 • Inkomstförsäkringen som även kallas A-kassa har från början varit bunden till ett medlemskap i facket. Numera kan man välja att endast ansluta sig till A-kassan men då förlorar man alla ovanstående fördelar. Inkomstförsäkringen kräver medlemskap i minst ett år och uppfyllda arbetsvillkor.